JAAP  DE  RUIG


Home         early works          shorts         docs          photography         video-installations         performances         library          contactManifestatie Een dier / een mens.


Van 9 t/m 16 december 2018 liep er een kudde koeien door Amsterdam. Als videoprojecties op de ramen, dat dan weer wel. Ze waren onderdeel van het werk van beeldend kunstenaar Jaap de Ruig, die de manifestatie Een dier / een mens organiseerde. Het thema was de omgang van de mens met landbouwhuisdieren.


De manifestatie Een dier / een mens begon op 9 december met een mini-symposium in Theater Boom Chicago. Mariët Meester (schrijfster en partner van De Ruig) vertelde over de rol van het dier in het leven van de kunstenaar, Anne Berk (kunstcritica en curator) belichtte de rol van het dier in de hedendaagse beeldende kunst, en Tom Saat (oprichter Stadsboerderij Almere) gaf vanuit de praktijk zijn visie op de huidige omgang met landbouwhuisdieren. Tot slot liet Jaap de Ruig een compilatie van zijn videofilms zien.


Na het mini-symposium werd een tentoonstelling geopend in Studio BloemDwars (Bloemgracht 167) waarin varkens de hoofdrol spelen. Tegelijkertijd begonnen de koeien van de video-installatie aan hun trage, poëtische wandeling door de stad.


Jaap de Ruig: 'In de Europese veehouderij krijgt ieder dier een nummer, waardoor het individu ondergeschikt wordt aan het systeem. Het sterkst geldt dat voor varkens en kippen, die bij ziekte niet eens worden behandeld, maar worden afgeschreven als kostenpost. In de vee-industrie is het dier een zichzelf vermenigvuldigend ding dat je in stukken kunt hakken en verkopen. Maar iedereen die één op één met dieren omgaat, weet dat ze individuen zijn. Daarom heb ik in de getekende portrettenserie 'Sacrifice' ruim honderd biggen een nog sterkere individualiteit gegeven door hun ogen te morfen met mensenogen. We denken dat we naar tekeningen van biggen kijken, maar in feite kijken we in de spiegel.'


Wie

Jaap de Ruig, www.jaapderuig.nl


Waar

Ramen van buurtbewoners aan de Bloemgracht, Amsterdam.

Studio BloemDwars (nieuwe, niet-commerciële tentoonstellingsruimte, Bloemgracht 167).

Bovenzaal Theater Boom Chicago (Rozengracht 117, mini-symposium).


Wanneer

9 t/m 16 december 2018, met een mini-symposium op 9 december.


De tentoonstelling is in Studio BloemDwars, Bloemgracht 167. Open: do. 13 t/m zon. 16 december van 13.00 tot 19.00 uur (ma/di/wo op afspraak).


De videoprojecties waren van 9 t/m 16 december in de avonduren te zien op ramen aan de Bloemgracht.


Voor meer informatie: studiobloemdwars@gmail.com 0621825672/ 0630610128, of info@jaapderuig.nl  0644610743.


Het project Een dier / een mens werd mede mogelijk

gemaakt door het Amsterdams Fonds voor de Kunst.