click on image to enlarge photography 2 photography 2 photography 2 What David Sees, Romania 2012 photography 4 photography 4 photography 2

WHAT DAVID SEES          (English version)                                Klik hier voor informatie over de documentaire

 

What David Sees is een vervolg op Wisdom and Hell, een project van Jaap de Ruig waarmee galerie Maria Chailloux was vertegenwoordigd op Art Amsterdam 2010. In een donkere ruimte zat David Vasile, een jonge Roemeense Rom, blikken trechters te maken. Op de achtergrond waren videobeelden te zien van zijn situatie thuis, in een grote zigeunerwijk van de provinciestad Caracal.  


David, die tijdens Art Amsterdam zeer geïnteresseerd was in de foto's die daar werden tentoongesteld, vroeg aan Jaap of hij een kleine digitale camera kon lenen. Toen hij terug was in Roemenië, begon hij vanuit een internetcafé foto's te sturen van alles wat hij zag, zowel op het familie-erf als wanneer hij ging venten met zijn trechters.     


What David Sees heeft een sociale, historische en esthetische dimensie. Het is belangrijk voor de Roemeense Roma om zelf hun bestaan vast te leggen. Foto's zijn een hulpmiddel voor historisch besef, en historisch besef is een basis voor een gevoel van eigenwaarde. Dat wat David nu heeft vastgelegd, ziet er over twintig jaar misschien heel anders uit.


David Vasile en Jaap de Ruig hebben elkaar leren kennen in 1991, toen David negen was en Jaap naar Roemenië kwam als fotograaf. Vanaf het moment dat David zelf ging fotograferen, heeft Jaap hem intensief begeleid. Ook ordende en selecteerde hij de foto's. Het voorlopige resultaat is een archief van ongeveer zesduizend digitale afbeeldingen.      


In mei 2015 zijn de resultaten van het project voor het eerst gepresenteerd. Een selectie werd gebruikt voor een fotoboek met een tekst van schrijfster Mariët Meester. Ook werd een aantal prints geëxposeerd, zowel bij uitgeverij Philip Elchers als in galerie Artemisia in Leeuwarden. Daarnaast was een documentaire te zien tijdens het Gipsyfestival in Tilburg en tijdens een openbaar interview in de openbare bibliotheek van Groningen.


De pers over het fotoproject:

NRC-Handelsblad, 22 mei 2015

Leeuwarder Courant en Dagblad vh Noorden, 23 mei 2015

www.moorsmagazine.com


Het boek kan besteld worden bij uitgeverij Philip Elchers.


JAAP  DE  RUIG


Home         early works          shorts         docs          photography         video-installations         performances         library          contact


PHOTOGRAPHY ROOM  - What David Sees